Plan B och Looström samlade tillsammans, under januari, aktörer inom samhällsbyggnadsbranschen för en workshop. Temat var: att utforska hur digitalisering kan bidra till ökat återbruk i branschen. Här är våra insikter.
24 samhällsbyggare samlas för återbruksworkshop
Looström och Plan B bjöd in ett urval av aktörer inom branschen för att diskutera och jobba med återbruksfrågan. Runt borden satt allt från arkitekter och fastighetsutvecklare till entreprenörer och projektledare.
Workshopen hade två mål:
Att tillsammans förstå hur digitalisering kan hjälpa oss att överkomma nuvarande hinder för ökat återbruk.
Hur var och en kan påverka hindren utifrån sin roll i värdekedjan.
Vi byggde vidare på de utmaningar och problem som identifierades under första eventet som genomfördes på Looström våren 2024.
Vad är återbruk?
Återbruk innebär att återanvända byggmaterial, produkter eller komponenter istället för att dessa blir avfall eller återvinns. Det kan exempelvis handla om att demontera och återanvända allt från innerdörrar, tegel och undertaksplattor till stommaterial som balkar, pelare och bjälklag.
Varför återbruk?
Syftet med återbruk är att minska avfall, spara resurser och minska klimatpåverkan genom att ge material en längre livslängd. Genom att återanvända byggmaterial istället för att producera nytt kan vi reducera koldioxidutsläpp och skapa en mer cirkulär ekonomi.
Digitalisering – vad är det?
Digitalisering innebär att analoga arbetsflöden och information omvandlas till digitala format. Fysiska dokument kan ersättas till digitala filer, manuella arbetsmoment automatiseras och digitala verktyg kan användas.
Vilka fördelar finns det med digitalisering?
Digitalisering i byggbranschen kan bidra till ökad effektivitet, kostnadsbesparingar och hållbarhet. Detta genom bland annat bättre projektplanering, effektivare samarbete, tidsbesparing och materialspårbarhet.
Hur digitalisering kan bidra till ökat återbruk - våra insikter
Så vad lärde vi oss under workshopen? Här är våra viktigaste insikter och slutsatser som kan forma framtidens hållbara byggprocesser.
Nyckelintressenter och samarbeten
Det finns många nyckelintressenter och faktorer som är avgörande för att lösa problemen där det krävs genuina samarbeten.
1. Leverantörernas ansvar
En viktig punkt när det kommer till möjligheterna att påverka är leverantörernas ansvar att möjliggöra produkter.
2. Ekonomiska faktorer- en drivkraft för förändring
Inflytelserika aktörer med den ekonomiska makten spelar en avgörande roll i att driva förändringar inom hållbart byggande. För att åstadkomma ett paradigmskifte krävs ekonomiska incitament.
3. BIM-modeller som verktyg för strukturerad datahantering
BIM- modeller kan vara ett viktigt verktyg för att hantera data effektivt och strukturerat. På detta sätt kan vi samla viktiga informationsegenskaper som exempelvis skick och livslängd på produktnivå.
4. Vikten av långsiktig förvaltning och ökad cirkularitet
Under workshopen betonades vikten av att arbeta med långsiktig förvaltning, spårbarhet och ökad cirkularitet.
Effekterna av vår workshop inom hållbart byggande
Efter en succéartad andra workshop tar vi med oss värdefulla insikter och ett ett starkare samarbete. Vad har då denna sammankomst genererat?
1. Ökad medvetenhet och kunskap
Genom föreläsningar och workshops har deltagarna fått en djupare förståelse för hur digitala verktyg och metoder kan användas för att effektivisera och öka återbruk.
2. Förstärkta nätverk och samarbeten
Eventet möjliggjorde för deltagarna att knyta nya kontakter och etablera samarbeten över olika sektorer. Deltagarna har fått möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter, utmaningar och lösningar, vilket har bidragit till en starkare sammanhållning och ett ökat samarbete inom branschen.
3. Helhetssyn på värdekedjan
Genom att inkludera olika roller inom värdekedjan för återbruk har deltagarna fått en mer övergripande bild av de utmaningar och möjligheter som finns. Detta har hjälpt till att identifiera viktiga beröringspunkter och samarbetsområden.
Sammanfattning
Looström och Plan B arrangerade i januari en workshop med 24 aktörer inom samhällsbyggnadsbranschen för att diskutera hur digitalisering kan främja återbruk.
Workshopen syftade till att förstå hur digitala lösningar kan övervinna hinder för återbruk och hur varje aktör kan bidra till förbättring inom värdekedjan.
Workshopen visade att samarbeten mellan nyckelaktörer är avgörande för hållbart byggande. Leverantörers ansvar, ekonomiska incitament och BIM-modeller spelar en central roll i att driva förändring. Långsiktig förvaltning och ökad cirkularitet är också viktiga för att främja återbruk.
Deltagarna fick ökad kunskap om digitaliseringens roll, stärkta nätverk och en holistisk syn på återbrukets möjligheter och utmaningar.