Att konstruera en berg-och dalbana kanske inte många har på sin bucket list, men det var just berg-och dalbanor som avgjorde Daniels val att bli konstruktör. Nu kliver den småländska träfantasten in på Looström som handläggande konstruktör med en annan vision- att implementera fler träbaserade lösningar i framtida projekt.
Det udda intresset som styrde honom mot konstruktion
Uppvuxen i Småland med en släkt full av ingenjörer var det svårt för Daniel att inte låta sig influeras. När det var dags att utbilda sig vidare stod han vid ett vägskäl, musik eller teknik?
— Mina kusiner var mina förebilder och eftersom de var ingenjörer så blev det naturligt att vilja gå i samma riktning.
Innan han gjorde sitt val beslöt sig Daniel för att ta några år till att göra annat. Och mycket av tiden lade han på att åka berg-och dalbanor.
— När jag var 12 år bilade jag med min pappa genom Tyskland, Holland och Belgien för att gå på nöjesfält med syftet att åka just berg- och dalbanor. Jag tror vi åkte 50-60 st totalt. Och det var där min fascination för konstruktioner började. En dröm om att någon gång själv konstruera en berg- och dalbana kom till liv.
Det vackra med trä
Fascinationen av berg- och dalbanekonstruktionerna avgjorde tillslut i Daniels karriärval och han började studera på Luleå Tekniska Universitet.
— Efter examen flyttade jag till Stockholm och började arbeta på BTKon som vid den tiden var nystartat. Jag jobbade som projektör och konstruktör med framförallt KL-trä i hus.
Anledningen till att Daniel fortsatt jobba mycket med specifikt trä beror inte bara på att det är ett hållbart material utan att man kan se det vackra i materialet.
— Att jag fastnat för just trä beror främst för att det är ett vackert material. När jag ser trä mår jag bättre och jag tror inte jag är själv i det. Framöver vill jag gärna jobba in i mina projekt att man ska se trät och inte bara att det ska bestå av trä.
Utmaningarna och glädjen i att arbeta som byggnadskonstruktör
Att arbeta som konstruktör är inte alltid en dans på rosor, men det finns mycket som gör att de tuffa stunderna är värda.
— Ibland är det jobbigt och stressigt och ibland glömmer man bort tiden helt för det känns som mer än bara ett jobb. Det kan vara fantastiskt kul att bara projektera och ibland behöver man tänka till och komma fram till någon lösning, jag gillar den variationen. Det är en bra kombo helt enkelt.
Daniel berättar även att trä som material har sina egna utmaningar.
— Just när det kommer till trä är det inte mycket som är beprövat. Även om någon har gjort det tidigare så kan det vara nytt för mig, för beställaren och andra konsulter. Det dyker upp många nya krav som ställs på en trästomme jämfört med de mer klassiska materialen. Det är utmanande och man utforskar ny mark rätt ofta.
Två veckor på Looström- sedan direkt på studieresa
När Daniel började på Looström hann han bara jobba två veckor innan det bar av till Åre på studieresa. Han tycker att det var en perfekt timing för att lära känna sina kollegor.
— Jag kände att jag fick ett ansikte på alla och fick ta del av stämningen i gruppen.