Välkommen Ellen - Den prisnominerade konstruktören

Ett prisnominerat examensarbete och några upptäcktsresor till Kuba och Sydkorea ledde Ellen fram till rollen som konstruktör hos oss på Looström, trots att bli konstruktör inte hörde till ursprungsplanen.

Uppväxten och första studierna

Född och uppvuxen i Stockholm har Ellen alltid trivts i huvudstaden. Från Kungsholmen till Nacka var det på sistnämnda plats som de första studierna tog vid. Efter grundskolan i Nacka blev Södra Latins gymnasium nästa anhalt.

Ellen Kolmodin , Konstruktör på Looström

— I högstadiet började jag engagera mig mer i skolan och det var även under samma tid som jag fick upp ögonen för matten. Plötsligt tog jag skolan på stort allvar och fick ett nytt driv, jag ville bara lära mig mer och mer. Kärleken till matten gjorde att naturkunskapslinjen blev ett självklart val när det kom till gymnasieutbildning.

— Södra Latin var en skola som passade mig väl eftersom de erbjuder många kreativa aktiviteter som dans och sång. För mig har det alltid varit och är fortfarande väldigt viktigt att få vara kreativ.

När gymnasiestudierna var avslutade kände Ellen, precis som många andra studenter, en viss skoltrötthet.

— Jag visste att jag ville plugga vidare men efter gymnasiet behövde jag en paus, jag ville resa. Jag började jobba i en lakritsbutik på Södermalm samtidigt som jag studerade koreanska på Stockholms universitet. I gymnasiet hade jag redan pluggat lite koreanska vilket gjorde att jag kunde grunderna. Sedan åkte jag och en vän till Sydkorea i en månad, där jag fick nyttja mina språkkunskaper till max.

Tillbaka från Sydkorea var det nu dags att sätta sig bakom skolbänken igen.

— Efter resan kände jag mig redo för att börja plugga igen. Precis som många av mina klasskompisar i gymnasiet var det Civilingenjörsprogrammet som lockade, så 2019 klev jag in genom dörrarna på KTH.

Prisnominerat arbete

I programmet ingick det att skriva ett exjobb, ett arbete som Ellen skrev om explosionslaster på betong.

— Det var ett kul ämne att skriva om, speciellt eftersom arbetet var en pusselbit i ett stort projekt hos Försvarsmakten. Ännu roligare var det när vi fick reda på att KTH valt att nominera vårt exjobb som KTHs bidrag till Bästa examensarbete inom betongområdet, ett pris som ges ut av Betongföreningen. Nu återstår bara att se ifall vårt arbete kan ta hem priset, vi håller tummarna för det!

 Utöver chansen att vinna ett pris kommer Ellen att vara medförfattare i en vetenskaplig artikel som vidareutveckling av examensarbetet. Denna kommer presenteras som bidrag till den internationella konferensen ISIEMS 2024 i Tyskland.

Valet att bli konstruktör

För Ellen var valet att bli konstruktör inte alltid självklart.

En av mina största drivkrafter är att ständigt utvecklas.
— Ellen Kolmodin

— När jag var mindre drömde jag om att bli uppfinnare och senare i tonåren ersattes den drömmen till arkitekt. Tanken var att söka till arkitektutbildningen, jag hade till och med skrivit massor med högskoleprov för att kunna söka programmet. När jag sedan besökte arkitekterna insåg jag att deras arbete in princip endast var estetiskt, jag saknade matematiken. Det perfekta mellantinget blev att bli konstruktör. På något sätt kombinerades mina barndomsdrömmar om att bli uppfinnare och arkitekt. Dessutom tillåter yrket som konstruktör mig att kombinera min kreativitet och mitt intresse för matte.

Det är inte bara matematiken och kreativiteten som lockar.

— En av mina största drivkrafter är att ständigt utvecklas vilket gör detta jobb perfekt för mig. Som konstruktör kan du aldrig bli färdiglärd, det finns alltid nya utmaningar vilket innebär att varje dag blir en chans att växa.

Det roligaste och mest utmanande med yrket

Efter en månad som konstruktör har Ellen lyckats identifiera det som hon tycker är roligast och mest intressant.

— Det är mycket som är kul med att vara konstruktör. Jag gillar att få jobba med erfarna kollegor och lära mig av dem, samtidigt som jag kan bidra med min egen kreativitet och problemlösning. Det finns så mycket kunskap på kontoret och det är roligt att få ta del av den.

Hon vet även vad hon tycker är jobbigt.

— Ur ett personligt perspektiv kan det vara tufft att vara så ny i yrket. Det hjälper däremot att ha människor och handläggare som är uppmuntrande och stöttande, som vi har här på Looström, det gör att det känns mer kul än jobbigt.

För att lyckas som konstruktör

— För mig är det tydligt att samverkan är det viktiga. Det gäller både inom företaget och gentemot externa samarbetspartners. Produktivitet kräver god koordination mellan alla parter vilket också gör arbetet roligare för alla. I samarbete ligger även kommunikation, man kan vara hur duktig som helst på att rita eller räkna men det kommer alltid att finnas osäkerheter och därför måste man våga ta hjälp.

Vägen till Looström

Tack vare LAVA och andra studentaktiviteter så har Looström alltid funnits med i bilden och varit en kandidat för Ellen.

Det var på Looströms studentevent “After-Lava” som jag verkligen fick en bra magkänsla.
— Ellen Kolmodin

— Under studietiden gick jag på LAVA varje år, där jag pratade med de olika konstruktionsföretagen. Det var ett bra sätt att skapa sig en uppfattning om företagen och samtidigt få en känsla av företagskulturen och de anställda. Det var på Looströms studentevent “After-Lava” som jag verkligen fick en bra magkänsla.

Det var inte bara studenteventet som övertalade henne till Looström.

— Jag har vetat att det varit byggnadskonstruktion som jag vill till och min vision har alltid varit att få bygga hus. Jag visste att Looström var specialiserade på huskonstruktion vilket gjorde det till ett självklart val. Drömmen för mig som framtida konstruktör är att få bidra till den byggda miljön, att få bidra till där människor rör sig varje dag, vare sig det är ett kontor, ett sjukhus eller en restaurang.