Med skolan som det bästa hon visste och matte som sitt favoritämne, blev det kärlek vid första ögonkastet när Emilia hittade yrket som byggnadskonstruktör. Idag är hon inne i sin andra månad på Looström i just den rollen.
Att förena matematik och arkitektur
En bra lärare kan göra stor skillnad i en students liv. Att Emilia fick en bra mattelärare styrde henne i rätt riktning mot konstruktionsyrket.
— Jag gick teknikgymnasium och tyckte om alla tekniska ämnen men jag gillade specifikt matte då vi hade en jättebra mattelärare. Det fick mig att inse att jag skulle vilja fortsätta med någon typ av applicerbar matte sedan.
Det var dock inte alltid självklart att hon skulle bli byggnadskonstruktör, i stället var hon helt inne på arkitektyrket. Men något saknades, och med lite vägledning från sin syster blev hon ledd in på rätt spår.
— Jag har alltid älskat att måla och skapa konst vilket gjorde att jag verkligen ville bli arkitekt först, men jag kände att det fattades en dimension. Jag tänkte, ”hur får jag in räknandet också?” Och med hjälp av min syster fick jag faktiskt fram Samhällsbyggnadsprogrammet på KTH, ett program jag knappt visste existerade men som blev min biljett in i byggvärlden.
Hon påbörjade utbildningen och efter årskurs tre, när man får välja område att fördjupa sig inom, visste Emilia direkt att det var konstruktion hon ville jobba vidare med. När hon påbörjade kurserna fick hon snabbt den bekräftelse hon hoppats på.
— Vissa går några veckor och känner ”nej, det här var inte min grej” och byter fram och tillbaka. Men jag kände direkt att jag hittat rätt och det var så skönt.
Starten på konstruktionsresan
När Emilia efter sin utbildning kom ut i arbetslivet fick hon äntligen sätta sin kunskap i praktik och hon tycker fortsatt att varje dag är spännande. Vi undrade om det var något speciellt hon såg fram emot i sin resa som konstruktör.
— Eftersom min karriär fortfarande är rätt nystartad så samlar jag fortfarande på mig erfarenhet, men jag ser fram emot att få den där aha-upplevelsen när allt bara klickar och jag själv kan se lösningarna direkt på varje projekt.
När Emilia vant sig i hur en byggnadskonstruktörs vardag ser ut så blev hon positivt överraskad. Det var inte bara som hon hade förväntat sig, utan ännu bättre.
— Jag gillar struktur men vill också skapa något vackert! Det bästa med att vara konstruktör är att jag får kombinera båda sidorna. För att utvecklas i yrket tror jag att man måste våga ifrågasätta – både sig själv och de lösningar som finns. Det är just den processen som driver ens utveckling framåt
Looström som familjärt företag
Att gå från ett större företag till ett mindre blev en positiv förändring för Emilia.
— Här känner jag att mina förväntningar möts och att jag får chansen att utvecklas på ett personligt och professionellt plan. Det är precis den arbetsmiljön jag trivs i.