Välkommen Markus - Den erfarna konstruktören

Markus har med sina 13 års erfarenhet arbetat på diverse företag och prövat alla möjliga företagsstorlekar innan han hittade fram till oss på Looström.

Uppväxten och första studierna

Markus är född och uppvuxen i Stockholm, mer specifikt i Stockholms skärgård på Dalarö, innan de flyttade till Haninge, söder om Stockholm. Det var också i Haninge som han genomförde sina gymnasiestudier.

-På gymnasiet valde jag att läsa Naturvetenskapsprogrammet eftersom matte och fysik var två ämnen som jag hade lätt för.

Markus Rockström , Handläggande konstruktör på Looström

Efter gymnasiet arbetade Markus i ett år innan han bestämde sig för att ta nästa steg i sin karriär.

-När jag hade gått ut gymnasiet och jobbat ett år kände jag att det var dags att ta nästa steg. I Handen, nära där jag bodde, fanns det ett KTH-campus men jag ville gå civilingenjörsutbildningen och bestämde mig därför för att söka till KTH vid Valhallavägen.

Det var inte bara ingenjörsutbildningen som lockade honom.

-Min storebror pluggade också på KTH, men han läste maskinteknik. Han gav mig en bra inblick i hur skolan var, kvaliteten på utbildningen samtidigt som jag fick möjlighet att se alla sociala aktiviteter som skolan anordnade. Utöver det visste jag att en utbildning på KTH gav goda möjligheter till arbete, bland annat tack vare skolans goda rykte.

Efter att ha avslutat sina samhällsbyggnadsstudier började Markus söka jobb och fick snabbt en tjänst på ett av Sveriges största byggföretag, dock inte som konstruktör.

-Jag började jobba på NCC men arbetade på produktionssidan. Det innebar att jag satt på platskontor som entreprenadingenjör. Rollen var ganska långt från arbetet som konstruktör, bland annat arbetade jag med budgetuppföljning, prognosrapportering och andra administrativa arbetsuppgifter.

Efter tre år kände Markus att det var dags för en ny utmaning, denna gång mer inriktad mot konstruktion.

-Jag kände efter tre år att jag saknade den analytiska delen som kommer med konstruktörsyrket, där man får se sambandet mellan teori och praktik. Jag började då arbeta på en stor konstruktionsbyrå i Sverige. Där blev jag kvar i tre år innan jag sökte mig vidare. Denna gång blev jag kontaktad av en rekryteringsfirma som förde mig till ännu en ny utmaning på ett stort bolag.

Efter att ha arbetat flera år och prövat olika företag inom konstruktionsbranschen ville Markus nu prova något annat och nytt.

-Jag blev kontaktad av BKK, vilket var en mindre konstruktionsbyrå än de jag tidigare arbetat på. Jag tyckte att det verkade som en spännande utmaning samtidigt som det skulle finnas nya möjligheter att utvecklas inom yrket.

Valet att bli Konstruktör

-Från början hade jag ingen tanke på att läsa till konstruktör. Det enda jag egentligen visste var att jag ville plugga vidare på högskola. Däremot visste jag att matte och fysik var två ämnen som jag hade ganska lätt för och som jag gillade. Jag såg ingenjörsutbildningen som ett sätt att kunna applicera matematiken på något praktiskt. När jag sedan läste igenom broschyren med potentiella utbildningar kände jag att detta var något som skulle passa mig och mina kunskaper.

Det Roligaste och Mest Utmanande med Yrket

Det känns bra att bidra till att hitta lösningar som håller bland annat tidsram samt budget
— Markus Rockström

För Markus finns det många aspekter av jobbet som konstruktör som han finner roliga.

-Jag gillar hur teorin i bland annat dimensioneringar och beräkningar kan kopplas samman med praktiken av att bygga en byggnad. Det är också kul att saker och ting ska vara praktiska och rationella. Det jag anser vara allra roligast med jobbet är att hitta smarta lösningar som uppfyller alla mål, en lösning som håller tidsplanen men även håller sig inom budget. Med andra ord känns det bra att bidra till att hitta lösningar.

Trots många roliga aspekter av yrket finns det fortfarande vissa utmaningar.

-I och med att vi är problemlösare strävar vi alltid efter att hitta en så bra lösning som möjligt, men detta blir svårare i de fall där tidspress förekommer. I vissa fall kan det innebära att man inte lyckas hitta en lösning som är riktigt så bra som man kanske hade önskat.

För att lyckas som konstruktör

-Det jag ser som allra viktigast för att lyckas är förmågan att kunna ta ett steg bakåt för att se sitt projekt ur ett större perspektiv, men också att se vad ens egen roll är. Med andra ord tror jag att det är väldigt viktigt att ha förmågan att se den större bilden för att bättre kunna avgöra vad som krävs och vad som är bäst för “produkten."

Jag kunde se att det var ett företag som hade möjligheten och viljan att expandera.
— Markus Rockström

Vägen till Looström

Innan Markus började arbeta på Looström hade han redan varit i kontakt med företaget.

-När jag jobbade på BKK var jag inne som underkonsult hos Looström och arbetade med projektet Scandinavian Expo. På den tiden var det inte lika många anställda som idag men jag kunde se att det var ett företag med möjlighet och vilja att expandera. Dessutom hade jag gamla kollegor från WSP som hade bytt till Looström. Nu när jag jobbat här ett tag uppskattar jag det öppna arbetsklimatet och att företaget uppmanar till fysisk aktivitet genom bland annat Looströmklassikern.