Gunnar har haft en minst sagt spännande karriärväg som lett honom fram till en plats på Looström.
Gunnar började sin resa nere i Lund. I sin hemstad började han med att studera naturvetenskap på gymnasiet och redan från tidig ålder kände han att matte och tekniska ämnen var något som intresserade honom och som han hade lätt för. Efter gymnasiet blev det ett sabbatsår där han reste runt i världen.
Ett första karriärval
Tillbaka från sitt sabbatsår var det dags att vidareutbilda sig. Gunnar kände inte för att gå den förväntade vägen, som i Lund innebar att börja på en längre högskoleutbildning.
- Nästan alla andra i min gymnasieklass blev läkare eller civilingenjörer. Det passade inte mig. Jag ville göra något annorlunda och gå min egen väg.
Gunnar började istället på en grundutbildning i finsnickeri, vilket utmanade och utvecklade helt nya sidor än de teoretiska. Möbelsnickeri blev hans nya passion och han fortsatte sina studier på den anrika Carl Malmstenskolan på söder i Stockholm.
Efter studierna arbetade Gunnar i ca ett år på ett snickeri i Valdemarsvik där han byggde möbler till bl.a. Svenskt Tenn.
Efter året i Valdemarsvik startade han och en kursare eget snickeri baserat i Stockholm. I det egna företaget byggde han möbler och inredningar och nådde stora framgångar med en egen möbelkollektion. Kollektionen både vann Svensk Forms stora designpris och blev representerad på bl.a. Nationalmuseum.
Trots framgångarna beslutade sig Gunnar ändå efter några år för att byta yrkesväg. Att driva eget snickeri krävde mycket tid, och med två små barn hade prioriteringarna i livet ändrats.
Valet att bli konstruktör
Gunnar bestämde sig för att bli konstruktör. Vägen till den nya karriären började med en Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik på KTH.
-Jag visste att utbildningen och KTH skulle passa mig perfekt. Att utbilda sig samtidigt som man har två småbarn visade sig också vara en bra idé. Studierna blev mycket effektivare när jag hade en begränsning i hur mycket tid jag kunde lägga. Jag kunde också disponera min tid väldigt fritt och hade mycket tid över till att vara hemma med barnen.
Ett yrke som utvecklar
Gunnar är väldigt nöjd över sitt karriärbyte. Arbetet innehåller så många olika delar vilket gör att han alltid kan fortsätta utvecklas, vare sig det är att modellera eller skapa ritningar, göra olika beräkningar eller utveckla sin kontakt med andra discipliner. Utöver personlig utveckling så drivs han av att kunna ta fram den perfekta lösningen.
-Det bästa med att vara konstruktör är när man lyckas med att ta fram och erbjuda en lösning som man är nöjd med. I de allra flesta fallen uppnår man den bästa lösningen när man får dela tankar med andra och ta del av andras erfarenheter.
Att byta karriärväg i senare ålder har också fört med sig sina fördelar. Det tidigare arbetet som finsnickare har han fått användning av i sitt nuvarande jobb.
-Jag har absolut en fördel som konstruktör tack vare mitt tidigare yrke. Det har gett mig en känsla för konstruktion och för hur saker fungerar.
För den som inte arbetat som finsnickare så har Gunnar tankar om vad han tror behövs för att kunna bli en skicklig konstruktör.
-Jag tror att det är bra att ha ett sinne för det praktiska, att kunna ta ett steg tillbaka och analysera vad det är man gör. Att ha ett öppet sinne är också viktigt. Genom att ta ett steg tillbaka så kan du lättare se ifall lösningen är den mest lämpade att arbeta vidare med. Praktiken och teorin måste gå hand i hand.
När arbetssättet och företaget matchar
För Gunnar är det av yttersta vikt att kunna utvecklas inom sin roll och i sitt yrke. Han anser även att nyckeln till att fortsätta utvecklas ligger i att ha olika arbetsuppgifter. Utöver att ha diversitet i yrket så anser han att utveckling sker när man får ta del av andra kollegors erfarenheter. På Looström får han möjlighet att arbeta på ett sätt som driver honom framåt.
-På Looström får jag den friheten som jag önskar, där jag får vara involverad i alla delar av ett projekt. Samarbetet och idé-bollandet med kollegorna är enkelt. Det gör att vi tillsammans kan komma fram till den bästa möjliga lösningen.
En öppen arbetsplats
Genom arrangerade tillställningar och gemensamma fikapauser, skapas bättre band mellan de anställda. Den öppna kontorsmiljön gör det även lättare att ta hjälp av varandra.
-Jag tycker att vi har ett arbetssätt som fungerar bra, vi jobbar mycket med varandra och de gemensamma stunderna gör att vi bygger ett starkt team.
- Innan jag började på Looström hade jag en magkänsla av att det skulle vara väldigt roligt att jobba här. Nu har jag varit på plats ett tag och jag tycker att magkänslan stämde. Vi gör mycket kul tillsammans både under och efter arbetstid.