Med flera års erfarenhet av att konstruera med trä och ett brinnande egenintresse för materialet så arbetar Frida för att göra branschen mer hållbar.
De tidiga ambitionerna och den tydliga målbilden
Frida är född och uppvuxen i Stockholm och det är även där som största delen av hennes studier tog plats. Hon har någonstans alltid haft en plan på vad hon velat göra i livet.
-Redan i högstadiet hade jag bestämt mig för att gå samhällsbyggnad på KTH och i gymnasiet visste jag att jag ville jobba som konstruktör.
Ett möte med Robert Abrahamsson på LAVA, som i framtiden skulle bli hennes chef, stärkte ytterligare hennes övertygelse om yrkesvalet.
-Det var faktiskt på KTH:s branschdag, LAVA, jag först stötte på Robert.
Att hon redan tidigt hade en plan för framtiden skedde inte av en slump. Yrkesvalet kom nämligen från hennes farfar som var konstruktör och drev eget byggbolag.
-Jag minns hur jag fascinerades av att se husen gå från ritning till färdigställd byggnad. Jag har alltid funnit det intressant att se kopplingen mellan det teoretiska att bygga och de tekniska detaljerna som tillkommer i praktiken.
Idag anser Frida att hennes val av yrke passade henne och hennes intressen perfekt.
-För mig som gillar både matte och fysik så är byggbranschen perfekt, för den är väldigt greppbar.
Utöver hennes tidiga kontakt med yrket och intresset för matematik och fysik så finns det ännu en sak som gör att hon älskar sitt yrke.
-Jag vill kunna peka på något och säga “det där har jag gjort”. Att konkret kunna visa det som jag varit med och skapat är väldigt tillfredställande. Jag brinner också för att det ska bli bra, så att alla ska känna sig nöjda, dessutom känns det motiverande att ha en ansvarsfull uppgift som konstruktör.
En resa som väckte intresse
Första året på sin master åkte Frida på utbyte i Storbritannien till Belfast. I den nordirländska staden väcktes ett stort intresse när hon studerade träkonstruktion. Det var en tid där Storbritannien hade storsatsat på träkonstruktion.
-Jag tänkte att när jag kom hem till Sverige så skulle det finnas massor av projekt i trä, med tanke på vår stora träindustri, men det var inte fallet.
Varför trä?
-Det var roligt att sätta sig in i ett material där det inte redan fanns så mycket normer. Man fick verkligen ta till sig materialet för att förstå, hur funkar det? Och hur räknar man på det för att det ska motsvara verkligheten? Det var roligt att se att trä kunde vara så mycket mer än bara en fasad och inse att det även kunde fungera som stomme för flervåningshus.
Utmaningar i yrket
-Det som kan upplevas som jobbigt i byggbranschen är att det tar lång tid att ställa om. Speciellt för mig som jobbar med trä, så har jag sett en form av växtvärk där trä blivit så aktuellt och börjat användas i större utsträckning men där regler och normer inte följt med i samma takt.
Att trivas som konstruktör
Att sätta fingret på vad som krävs för att man ska trivas och gilla sitt jobb som konstruktör är inte alltid helt enkelt. För Frida är det däremot kristallklart.
-Konstruktion är inget annat än problemlösning. Om man älskar problemlösning, så är man ofta en bra konstruktör. Vårt yrke går ut på att leta problem, hitta svagheter i strukturer m.m. Vi letar efter dåliga saker i konstruktioner. Det finns inget bättre än att lösa ett svårt problem. Som konstruktör så letar vi efter problem men vi letar också efter lösningarna.
Att jobba på Looström
För Frida fanns det flera faktorer som ledde henne till Looström. En av dessa anledningar var att hennes tidigare chef Robert började arbeta på företaget. Utöver det så kändes det rätt att söka sig till en aktör som är nischad.
-På Looström känner jag att jag kan få det stödet som jag behöver, dels för att kunna bidra med mitt marknadsarbete men även fortsätta utvecklas som konstruktör. Det är ett företag där man får den hjälp och stöttning som man behöver, något som är viktigt i en roll som innebär ett stort ansvar.